Trommers prov.
Syfte: Syftet med denna laborationen var att ta reda på om det finns glukos i något av dessa 4 livsmedel: druvsocker, äpple, russin och bröd.
Material:
Förkläde
skyddsglasögon
250 ml bägare
4 provrör
provrörsställ
CuSO4
NaOH
märkpenna
russin
äpple
druvsocker
bröd
H2O
Utförande: Vi började med att lägga alla saker på vår bricka. Efter det gick vi till vår arbetsplats. Vi hällde/la sedan i de olika sakerna i varsitt provrör. Vi markerade sedan provrören med en penna i syfte av att veta vilket material som fanns i respektive provrör. Efter det fyllde vi varje provrör med ca 2cm H2O, och sedan la vi provrören i provrörsstället. Sedan fick vi varmt H2O i en 250 ml bägare som vi la åt sidan så länge. Vi droppade i 5 droppar CuSO4 i varje provrör och sedan lika många droppar av NaOH så att lösningarna fick en blå färg. Sen skakade vi provrören och ställde ner i det fortfarande varma H2o som vi tidigare tilldelats och iakttog sedan färgförändringarna. Resultat: Druvsocker:Orange färg. russin:Grön,gul färg. äpple:gul,orange färg. bröd:nån blandning av typ all färger.
Slutsats: Slutsatsen var att ju mer glukos ett livsmedel har desto mer orange blir färgen. Blandningen mellan natriumhydroxidet, kopparsulfatlösningen och druvsockret (monosackariden) gör så att den får den starka morotsfärgade färgen.