Hoppa till innehåll

Trommers prov.

december 10, 2014

Syfte: Syftet med denna laborationen var att ta reda på om det finns glukos i något av dessa 4 livsmedel: druvsocker, äpple, russin och bröd.

Material:

Förkläde

skyddsglasögon

250 ml bägare

4 provrör

provrörsställ

CuSO4

NaOH

märkpenna

russin

äpple

druvsocker

bröd

H2O

Utförande: Vi började med att lägga alla saker på vår bricka. Efter det gick vi till vår arbetsplats. Vi hällde/la sedan i de olika sakerna i varsitt provrör. Vi markerade sedan provrören med en penna i syfte av att veta vilket material som fanns i respektive provrör. Efter det fyllde vi varje provrör med ca 2cm H2O, och sedan la vi provrören i provrörsstället. Sedan fick vi varmt H2O i en 250 ml bägare som vi la åt sidan så länge. Vi droppade i 5 droppar CuSO4 i varje provrör och sedan lika många droppar av NaOH så att lösningarna fick en blå färg. Sen skakade vi provrören och ställde ner i det fortfarande varma H2o som vi tidigare tilldelats och iakttog sedan färgförändringarna. Resultat: Druvsocker:Orange färg. russin:Grön,gul färg. äpple:gul,orange färg. bröd:nån blandning av typ all färger.

Slutsats: Slutsatsen var att ju mer glukos ett livsmedel har desto mer orange blir färgen. Blandningen mellan natriumhydroxidet, kopparsulfatlösningen och druvsockret (monosackariden) gör så att den får den starka morotsfärgade färgen.

From → Uncategorized

Kommentera

Lämna en kommentar